Włodarczyk, BeataJurcewicz, Alina2023-10-222023-10-222023B. Włodarczyk, Ograniczenia w handlu żywnością w prawie Unii Europejskiej w aspekcie ochrony zdrowia publicznego [Rozprawa doktorska], INP PAN, Warszawa 2023https://e-bp.inp.pan.pl/handle/123456789/958Niniejsza rozprawa dotyczy ograniczeń w handlu żywnością w prawie Unii Europejskiej w aspekcie ochrony zdrowia publicznego. Handel żywnością i ochrona zdrowia publicznego to zagadnienia, które się ze sobą ściśle łączą z uwagi na szczególną funkcję żywności, jaką jest zapewnienie życia i zdrowia człowieka. Bez dostarczenia składników odżywczych utrzymanie organizmu ludzkiego przy życiu i w zdrowiu nie byłoby bowiem możliwe. Jest to również zagadnienie, które ma wymiar prawny. Żywność jest bowiem objęta zakresem definicji towaru, wypracowanej na gruncie orzecznictwa TSUE. W konsekwencji handel żywnością w pełni podlega traktatowej swobodzie przepływu towarów, a ograniczenia tej swobody są możliwe tylko pod pewnymi warunkami. Jednym z nich, zgodnie z art. 36 TFUE, jest uzasadnienie ograniczeń w swobodnym przepływie towarów interesem ogólnym ochrony zdrowia publicznego.plżywnośćprawo wspólnotowe UEswoboda przepływu towarówWspólna Polityka Rolna UEbezpieczeństwo żywnościowehandelharmonizacja prawa z UEOgraniczenia w handlu żywnością w prawie Unii Europejskiej w aspekcie ochrony zdrowia publicznegoThesis